امروزه بهینه سازی سایت یا سئو یک موضوع بسیار مهم و بزرگ برای بسیاری از شرکتها و کسب و کارهای آنلاین است. اما قبل از شروع کار سئو باید برخی از کلمات پایهای سئو را بدانیم. از این رو دیکشنری سئوی زیر را بخوانید.
هزاران بلاگ و سایت مختلف وجود دارد که به جنبههای مختلفی از سئو پرداختهاند اما ما در این مقاله نمیخواهیم وارد جزئیات شویم.
برای جذب ترافیک برای سایت، دو راه وجود دارد، ترافیک رایگان، ترافیک با پرداخت پول. ترافیک پولی با تبلیغات مختلف مثل ادوردز، بنر و … به دست میآید اما ترافیک رایگان با سئو.
در این مقاله تاکتیکی برای سئو مطرح نمیشود بلکه تنها با برخی از واژههای مصطلح در سئو آشنا میشویم. یادگیری زبان سئو یکی از قدمهای اول برای حرفهای شدن در این رشته است.
-
۳۰۱ ریدایرکت
ریدایرکت زمانی اتفاق میافتد که شما وارد یک آدرس شدهاید اما بلافاصله به یک آدرس دیگر با یک URL دیگر انتقال داده میشوید.
دو نوع ریدایرکت داریم: ریدایرکت موقت و ریدایرکت دائمی.
این دو از نظر ظاهری و برای کاربر فرقی ندارند اما برای موتورهای جستجو متفاوت هستند. ۳۰۱ ریدایرکت دائمی است.
این کد به موتور جستجو میفهماند که آدرسی که برای دسترسی به آن تلاش میکند، تغییر کرده و به آدرس دیگری انتقال داده شده است. یعنی رتبه و رنک آن نیز باید انتقال داده شود.
-
تگ Alt
این تگ یکی از تگهای HTML است. تگ Alt شامل متنی است که وظیفه دارد زمانی که تصویر به هر دلیلی لود نشد، نمایش داده شود.
این تگ ارزش سئویی دارد. گوگل نمیتواند به تنهایی بفهمد یک عکس چه موضوعی دارد و با تگ Alt است که موضوع یک عکس را در مییابد.
-
Anchor text یا متن لینک شده
هر لینکی شامل دو عنصر است: یک آدرس که لینک، ما را به سمت آن رهنمون میکند و یک متن که بر روی آن کلیک میکنیم.
این مورد نیز برای سئو بسیار مهم است. Anchor text هم در مورد لینک از سایت به سایتی دیگر و هم از سایتی دیگر به سایت شما مهم است.
بک لینک، لینکی است که از سایتهای دیگر به سایت شما داده شده است. بک لینک یکی از مهمترین المانهای سئو است. داشتن تعداد زیادی بک لینک مرتبط، به همراه Anchor text مرتبط، یکی از راههای سریع و کوتاه برای بهینه سازی یک سایت است.
مانند هر چیز دیگری، سئو نیز نیمه تاریک دارد. سئوی کلاه سیاه به هر تلاشی غیر اخلاقی، نادرست، دور زدن و دستکاری برای بهبود سئوی یک سایت گفته میشود که در بلند مدت به سایت شما آسیب خواهد زد و حتی ممکن است باعث بلاک شدن سایت شما توسط گوگل شود.
البته که مرز بسیار باریکی بین کار درست و نادرست در سئو وجود دارد، چراکه یک روز ممکن است یه کار برای بهبود سئو مناسب بوده باشد اما روز دیگر در لیست سئوی کلاه سیاه قرار بگیرد. بنابراین نمیتوان لیست دقیقی از آنها ارائه داد.
-
تگ Canonical
این تگ در واقع بخشی از کد HTML است که به وبمستر این اجازه را میدهد که موتور جستجو را در جریان تکراری بودن یک محتوا بگذارد و بدین ترتیب سایت از جریمههای گوگل در امان میماند. در واقع این کد به موتور جستجو اطلاع میدهد که محتوای سایت از سایتی که در تگ Canonical به آن اشاره شده، کپی شده است.
این تگ حاوی سینگالی برای موتور جستجو است که به او میگوید این صفحه را رتبهبندی نکند اما رتبه این سایت را به سایتی که در تگ Canonical به آن اشاره شده، انتقال میدهد، پس میبینیم که عملکرد این تگ بسیار شبیه به ریدایرکت 301 است.
-
مخفی سازی
با استفاده از این قابلیت، طراحی سایت به گونهای انجام میگیرد که محتواهای متفاوت سایت از دید موتورهای جستجو و یا کاربران پنهان میماند. با چنین اقدامی از نظر تئوری میتوانید با نمایش دادن محتوای مرتبط با کلمه کلیدی مورد استفاده کاربر یک سایت بهینه سازی شده را برای اسپایدرها به نمایش بگذارید در حالی که در عمل تبلیغات و محتوای نامربوط را برای کاربران حقیقی به نمایش میگذارید.
با چنین اقدامی شاید رتبه سایت در کوتاه مدت ارتقا پیدا کند اما سایت در معرض خطر جریمه و یا توقیف قرار میگیرد.
-
لینک گذاری عمقی
در واقع لینک گذاری موجب پیوندی عمیق میان صفحه و صفحهای دیگر و یا تصویری دیگر روی سایت برقرار میکند به جای اینکه این پیوند مستقیما به صفحه اصلی سایت ارجاع داده شود.
این لینکها در بهینهسازی سایت ارزش خود را نشان میدهند. زمانی که با یک متن انکر پیوندی را با یکی از صفحات سایت ایجاد میکنید رتبه این صفحات را افزایش میدهید. در واقع موفق بودن یا نبودن یک سایت در بهینهسازی سایت (سئو) در ایجاد این لینکهای عمیق خود را نشان میدهد.
-
لینک های Do-follow
این لینکها، لینکهای HTML استانداردی هستند که فاقد تگ “No follow” میباشند. این لینکها برای بهینهسازی سایت ارزش زیادی دارند.
-
نام دامنه (میزبان)
دامنه آدرس اختصاصی سایت شما در فضای اینترنت است. برای مثال دامنه سایت ما HTTPS://Hinzao.com است. میزبان یا سایت میزبان فضایی است که اطلاعات سایت شما را ذخیره میسازد. شما برای آنکه مالکیت یک وب سایت را بدست آورید به یک سایت میزبان نیاز خواهید داشت.
-
محتوای تکراری
اگر دو صفحه با محتوای کاملا مشابه و یا تشبیه وجود داشته باشد شما در سایت خود محتوای تکراری دارید. محتوای تکراری به بهینه سازی سایت آسیب میرساند. گوگل سایتهایی را که از یک محتوا دو بار در بخشهای مختلف سایت استفاده میکنند را نمیپسندد و حتی گاهی سایتها را برای محتوای تکراری جریمه میکند.
اگر گمان میکنید که خطری شما را تهدید نمیکند باید کمی تجدید نظر کنید. بگذارید قضیه را با مثالی روشن کنم. اگر سایت شما روی وردپرس بالا آمده باشد و شما تگها و دستهبندیهای یکسانی را به کار گرفته باشید به احتمال زیاد لیست تگها و دستهبندیهای شما با یکدیگر مطابقت خواهد داشت. این گواهی روشن از محتوای تکراری است.
-
کلمات کلیدی
تعاریف بیشماری برای کلمه کلیدی وجود دارد. از میان این تعاریف، به تعریفی که در بهینهسازی سایت اهمیت دارد اشاره میکنیم:
کلمه کلیدی کلمه و یا عبارتی است که از اهمیت بالایی در بهینهسازی یک سایت و یا یک صفحه برخوردار است.
برای مثال اگر در حال نوشتن مقالهای درباره بهترین تجهیزات باغبانی باشم، کلید واژه اصلی احتمالا “تجهیزات باغبانی” خواهد بود. این همان کلمه کلیدی است که در رتبهبندی حائز اهمیت خواهد بود چرا که تمام تلاش نویسنده این است که کاربران پس از جستجوی عبارت “تجهیزات باغبانی” برای مطالعه این مقاله از سایت بازدید کنند.
به عنوان مثالهای دیگر کلمه کلیدی در همین سایتی که الان در آن قرار دارید “دیکشنری سئو ” است.
-
چگالی کلمه کلیدی
چگالی کلمه کلیدی عددی است که میزان به کار رفتن یک کلمه کلیدی در کل متن محتوا را نشان میدهد. برای محاسبه چگالی کلمه کلیدی کافی است تعداد دفعات تکرار کلید واژه را تقسیم بر تعداد کل کلمات محتوا کرده و حاصل را در ۱۰۰ ضرب کنید تا درصد چگالی کلمه کلیدی را بدست آورید.
به نظر میرسد چگالی کلمه کلیدی روی بهینهسازی سایت تاثیر میگذارد و دلیل این تاثیرگذاری هم واضح است اگر یک عبارت به میزان زیاد در یک متن به کار رفته باشد مطمئنا متن مورد نظر در مورد آن عبارت نوشته شده و همین امر باعث میشود که رتبه سایت افزایش پیدا کند. البته متاسفانه استفاده از کلمه کلیدی مانند گذشته در رتبهبندی سایت تاثیر نخواهد داشت.
-
استفاده بیش از حد از کلمه کلیدی
در یک متن عادی در زبان فارسی برخی از واژهها مرتبا به کار برده شدهاند. برای مثال کلماتی از قبیل: از، در، با، برای و… به دفعات در نگارش فارسی مورد استفاده قرار میگیرند. در حالی که کلماتی همچون کایروپراکتیک و شهاب سنگ به طور معمول مورد استفاده قرار نمیگیرند. با استفاده بیش از حد از کلمه کلیدی با هدف افزایش چگالی کلمه کلیدی شما به حدی از کلمه کلیدی در محتوای خود استفاده میکنید که متن نهایی به هیچ وجه طبیعی جلوه نخواهد کرد.
اگرچه افزایش چگالی کلمه کلیدی دیگر مثل گذشته مفید واقع نمیشود اما استفاده بیش از حد از کلمه کلیدی جواب میدهد اما به ضرر شماست و در واقع مانند آن است که لوله اسلحه را در دهان خود بگذارید و ماشه را بکشید.
-
ایندکس گذاری معنای مستتر LSI ( کلمه کلیدی مرتبط)
تعریف استاندارد LSI بسیار پیچیده و سنگین است و نمیخواهم در اینجا بدان اشاره کنم. در عوض در ادامه یک تعریف قابل هضم را برای شما آوردهام.
LSI فاکتور بسیار مهمی در رتبهبندی توسط موتورهای جستجو به شمار میآید. گفته میشود که موتورهای جستجو محتوای صفحه شما را بررسی مینمایند و به جستجوی کلمات کلیدی LSI که کلمه کلیدی اصلی شما را تایید میکنند، خواهند گشت. اگر موتور جستجو قادر به یافتن کلمات کلیدی مرتبطی باشد که با معنای مستر کلمه کلیدی اصلی را تایید کردهاند رتبه سایت با افزایش چشمگیری روبرو خواهد شد.
کلمات کلیدی ISI که شباهت معنایی بسیاری با کلمه کلیدی اصلی شما دارند کلماتی هستند که در حالت طبیعی عموما همراه با کلمه کلیدی اصلی به کار برده میشوند.
برای مثال اگر کلمه کلیدی اصلی سایت شما ” تجهیزات باغبانی” باشد و به تعداد دفعات زیادی در سایت استفاده شده باشد بنابراین از کلمات کلیدی LSI نیز استفاده کنید. در این نمونه کلمات کلیدی LSI “کاشت”،”باغ”، “سبزیجات”، “گیاهان”و… خواهند بود. این کلمات در حالت طبیعی در کنار کلمه کلیدی اصلی شما به کار برده میشوند.
به عبارت دیگر کلمات کلیدی LSI گواه دیگری بر محتوای مرتبط با کلمه کلیدی هستند تا به موتور جستجو ثابت کنند که کلمات کلیدی بیارتباط و سهل انگارانه مورد استفاده قرار نگرفتهاند.