انواع کابل شبکه

انواع کابل شبکه

کابل شبکه به یک سیم از جنس مس یا شیشه گفته می‌شود که وظیفه آن انتقال اطلاعات است.

کابل کشی شبکه جزو خدمات شبکه پسیو می‌باشد. کابل‌های شبکه وابسته به اینکه می‌خواهند یک سوئیچ و یک کامپیوتر را به هم متصل کنند یا دو سوییچ را به یکدیگر، به دو صورت مستقیم straight و ضربدری crossover ساخته می‌شوند.

کابل‌ شبکه مستقیم (straight)

زمانی از این نمونه کابل کشی استفاده می‌کنیم که بخواهیم یک دستگاه کامپیوتر را به یکی از تجهیزات شبکه مانند (سوئیچ، روتر، اکسس پوینت و…) متصل کنیم. در کابل‌های شبکه مستقیم رنگ‌بندی ابتدا و انتهای کابل هیچ تغییری پیدا نمی‌کند.

یعنی اگر شما با استاندارد کلاس A یک سمت کابل خود را سوکت زدید سمت دیگر کابل هم به همان صورت رنگ‌بندی باید صورت بگیرد و سوکت زده شود حتی اگر به صورت کلاس B یک سمت را سوکت بزنید سمت دیگر را هم باید کلاس B قرار دهید. اکثر پچ کوردهایی که در بازار قرار دارند از این نمونه هستند.

کابل شبکه ضربدری

کابل شبکه ضربدری (crossover)

اگر بخواهیم دو دستگاه کامپیوتر، یا حتی دو سوئیچ را به یکدیگر متصل کنیم از کابل ضربدری استفاده می‌کنیم. در این نمونه کابل، یک سمت کابل با استاندارد کلاس B سوکت می‌خورد و سمت دیگر به ترتیب از پین ۱ تا ۸ بدین صورت که ابتدا رنگ سفید سبز و در ادامه سبز، سفید نارنجی، سفید قهوه‌ای، قهوه‌ای، نارنجی، آبی و سفیدآبی در کنار هم قرار گرفته و سوکت می‌زنیم.

اما امروزه سیستم‌های به گونه‌ای طراحی می‌شوند که هر نوع کابل شبکه‌، چه مستقیم چه ضربدری به آن‌ها متصل کنید خودشان می‌توانند خطوط انتقال و دریافت را تشخیص دهند.

Outdoor and indoor network cable

کابل شبکه out door و indoor

کابل شبکه indoor

کابل‌‌های شبکه indoor برای ارتباط دستگاه‌ها و تجهیزات درون یک ساختمان یا اتاق مورد استفاده قرار می‌گیرند. این کابل‌ها معمولاً در دیوارها، کف‌ها یا سقف‌ها نصب می‌شوند و ارتباط میان دستگاه‌های مختلف مانند کامپیوترها، تلفن‌ها، دوربین‌های مداربسته، چاپگرها و دیگر تجهیزات شبکه را فراهم می‌کنند.

کابل‌های indoor باید انعطاف‌پذیر باشند تا در نصب و اتصال‌های مختلف به راحتی قابل استفاده باشند. همچنین، برخی از مدل‌های این کابل‌ها می‌توانند اطلاعات با سرعت بالا منتقل کنند.

پشتیبانی شبکه کامپیوتری

مزیت برون سپاری خدمات پشتیبانی شبکه چیست؟

هینزا پشتیبانی از تمام اجزای شبکه شما را ارائه می دهد، از جمله سرورها، سیستم های کامپیوتری، پرینترها، لوازم جانبی، دوربین های مداربسته و سیستم های تلفن سانترال یا ویپ. این بدان معناست که می توانید با یک ارائه دهنده برای تمام نیازهای پشتیبانی شبکه خود کار کنید. هینزا طیف گسترده ای از برنامه های پشتیبانی را برای پاسخگویی به نیازها و بودجه های مختلف ارائه می دهد. ما با شما همکاری می کنیم تا بهترین راه حل را برای سازمان خود پیدا کنید.

کابل شبکه out door

کابل‌های شبکه out door برای اتصال تجهیزات در محیط‌های بیرونی و در شرایط جوی متنوع مورد استفاده قرار می‌گیرند. این کابل‌ها ممکن است در معابر عمومی، محیط‌های صنعتی، یا حتی در باغ‌ها و فضاهای باز نصب شوند و در برابر عوامل محیطی مانند باران، برف، اشعه uv خورشید و تغییرات دما مقاومت بالایی دارند.

همچنین، کابل‌های شبکه out door معمولاً با قابلیت حفاظت در برابر رطوبت و گرد و غبار تولید می‌شوند تا از خرابی و تخریب جلوگیری کنند. این نوع کابل‌ها برای اتصال دوربین‌های مداربسته در فضاهای باز، تجهیزات شبکه در محیط‌های صنعتی و اتصالات شبکه‌های عمومی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

اگر روکش کابل از جنس pvc باشد قابلیت تحمل دما بین ۶۰+ تا ۱۰- و اگر روکش از جنس PE باشد قابلیت تحمل دما بین ۶۰۰+ تا ۵۵- را داراست. کابل‌های out door نسبت به کابل‌های indoor ضخیم‌تر هستند اما این بدین معنا نیست که باید سنگین وزن‌تر باشند.

انواع کابل ها در شبکه

نوع و سيستم کابل کشی استفاده شده در يک شبکه بسيار حائز اهميت است. زمانی ما می‌توانیم از یک شبکه کامپیوتری انتظار حداقل مشکلات و بهترین عملکرد را داشته باشیم که در آن اصول اولیه زیر ساخت شبکه رعایت شده باشد که مهمترین آن سیستم کابلینگ در شبکه است. در این مقاله قصد داریم شما را با انواع کابل‌های شبکه آشنا کنیم.

به طور کلی در بخش پسیو شبکه ۳ نوع کابل برای انتقال اطلاعات استفاده می‌شود:

  1. کابل‌های هم محور یا coaxial
  2. کابل‌های زوج به هم تابیده یا Twisted Pair
  3. فیبر نوری

کابل های هم محور یا coaxial:

این کابل‌ها همان کابل آنتن تلویزیون خانگی هستند و قدیمی‌ترین محورهای انتقال اطلاعات که امروزه بیشتر در سیستم‌های دوربین‌های مدار بسته آنالوگ استفاده می‌شود.  

کابل های هم محور یا coaxial

کابل های زوج به هم تابیده یا Twisted Pair:

این نوع کابل که بیشترین مصرف را در شبکه های امروزی دارندکه برای ارتباطات تلفنی و اترنت استفاده می‌شوند.

کابل‌های Twisted Pair  بسته به نوع استفاده به چند بخش تقسم می‌شوند:

(UTP  (unshield Twisted Pair:

رایج‌ترین و ازان‌ترین نوع کابل که نازک و صدمه‌پذیر است و به جز به هم تاباندن جفت سیم‌ها اقدام دیگری برای نویزگیری در آن‌ها اعمال نشده است. از کابل‌های فوق بیشتر در شبکه‌های اترنت دفتری که نویز وجود  نداشته باشد و فواصل کمتر از ۱۰۰ متر استفاده می‌شود همچنین از این کابل علاوه بر شبکه های کامپیوتری در تلفن نیز استفاده می‌شود.

(STP  (Shielded Twisted Pair:

در این نوع کابل‌ها برای هر جفت سیم، یک روکش هم خواهیم داشت تا در مقابل نویز مقاومت بیشتری نشان دهد و اثر کمتری بر روی داده‌های موجود در کابل‌ها بیندازند. این نوع کابل‌ها نیاز به صرف هزینه بیشتری دارند و عموما برای ارتباطات با فواصل بسیار کوتاه ولی با سرعت بالا مورد استفاده قرار می‌گیرد.

 

(STP  (Shielded Twisted Pair:

(FTP  (Foile Twisted Pair:

این نوع، روکش کابل را از دورن به ۴ قسمت تبدیل کرده است و هر جفت سیم از یک قسمت عبور می کنند. کابل‌های FTP  شکل پيشرفته UTP می‌باشند، که دارای فن آوری پوشش ترکيب شده است و سرتاسر آن با يک مغزی فلزی سرتاسری يا زرورق پوشانده شده است.

(FTP  (Foile Twisted Pair:

(SFTP  (Shielded Foile Twisted Pair:

این کابل هم تلفیقی از STP  و FTP  است. و در مقابل نویز بسیار مقاوم است. اغلب شرکت‌های بزرگ در شبکه‌های LAN رای فواصل بیشتر ۱۰۰ متر از این نوع کابل استفاده می‌کنند.

کابل‌های twisted pair از نظر سرعت نیز به چند گروه تقسیم می‌شوند:

گروه نوع کابل پهنای باند کاربرد
CAT.1 حداکثر 1 مگابیت بر ثانیه سیستم های قدیمی تلفن
CAT.2 حداکثر 4 مگابیت بر ثانیه شبکه های  TOKEN RING
CAT.3 UTP حداکثر تا 10 مگابیت در ثانیه شبکه های  TOKEN RING
CAT.4 UTP حداکثر تا 16 مگابیت در ثانیه شبکه های  TOKEN RING
CAT.5 UTP حداکثر تا 100 مگابیت در ثانیه شبکه های ethernet
CAT.5e UTP حداکثر  تا 1000 مگابیت در ثانیه( 1 گیگابیت ) شبکه های Gigabit ethernet
CAT.6 S\FTP حداکثر  تا 1000 مگابیت در ثانیه ( 1 گیگابیت ) شبکه های Gigabit ethernet
CAT.7 S\FTP حداکثر  تا 10000 مگابیت در ثانیه ( 10 گیگابیت ) شبکه های Gigabit ethernet
  • کابل های CAT.1  در شبکه های کامپیوتری به دلیل پهنای باند کم قابل استفاده نیستند و فقط در خطوط تلفن استفاده می‌شوند .
  • از گروه CAT.2  تا CAT.7 قابل استفاده در شبکه های کامپیوتری هستند که رایج‌ترین آن‌ها CAT.5 به بعد است.

ازجمله تفاوت‌های CAT.5e  و CAT.6  می‌توان به:

  • نویزگیری بهتر  CAT.6 به دلیل اینکه دور هر جفت با فویل پیچیده شده.
  • افت ولتاژ CAT.6  به صورت چشمگیری کمتر CAT.5e است و به همین علت مسافت‌های زیاد از این کابل استفاده می‌شود.

فیبر نوری:

يکی از محيط‌های انتقال در شبکه های کامپيوتری، فيبر نوری است. فیبر نوری را هنگامی استفاده می‌کنیم که نیاز به ارتباط بین مسافت‌های بیش از ۱۰۰ متر و پهنای باند زیاد داریم.

فيبرهای نوری در دو گروه عمده ارائه می‌گردند

  • فيبرهای تک حالته (Single-Mode) :به منظور ارسال يک سيگنال در هر فيبر استفاده می‌شود.
  • فيبرهای چندحالته (Multi-Mode) :به منظور ارسال چندين سيگنال در يک فيبر استفاده می‌شود.

فیبرهای مالتی مود می‌تواند در سرعت ۱۰۰ مگابیت با ۲ کیلومتر مسافت را پاسخگو باشد. اما در سرعت‌های گیگابیتی، فیبرهای مالتی مود فقط در حدود ۳۰۰ متر را پشتیبانی می‌کنند. فیبرهای سینگل مود تا سرعت ۱۰۰ مگابیت را تا مسافت ۱۰۰ کیلومتر می‌تواند پشتیبانی کند. البته این محدودیت‌ها به دلیل عدم توانایی تجهیزات اکتیو شبکه است.

آخرین مقالات

با ما همیشه به روز باشید

در مجله اینترنتی هینزا می‌توانید به آخرین دانستنی های IT دسترسی داشته باشید.

ارتقای خدمات طراحی دیجیتال

ما منتظر شما هستیم

طیف وسیع خدمات هینزا در حوزه IT و در اختیار داشتن کارشناسان خبره و با تجربه در حوزه های شبکه، برنامه نویسی و امنیت، می تواند به صورت یک جا پاسخگوی تمام نیازهای شما باشد.

هینزا در حوزه IT و در اختیار داشتن کارشناسان خبره و با تجربه در حوزه های شبکه، برنامه نویسی و امنیت، می تواند به صورت یک جا پاسخگوی تمام نیازهای شما باشد.