حوزه شبکه های کامپیوتری در بخش های راه اندازی، امنیت، نگهداری و پشتیبانی شبکه از جمله بخش های مهم صنعت IT است که بسیاری از علاقه مندان دنیای تکنولوژی را به سمت خود کشانده است.
زیرساخت IT به عنوان یکی از بخش های مهم و حیاتی کسب و کارهای امروزی نیازمند طراحی متناسب با نیازهای هر کسب و کار است. هر چه اندازه کسب و کار ، تعداد نیروها و محصولات و خدمات آن بزرگتر و بیشتر باشد استفاده از نرم افزارهای سازمانی و انواع راه کارهای دیجیتال در آن مجموعه از اهمیت بیشتری برخوردار خواهد بود و به همان نسبت پیاده سازی زیرساخت IT متناسب دارای پیچیدگی های بیشتری خواهد بود.
به طور طبیعی هر چه پیچیدگی های زیرساخت پیچیده تر وتکنولوژی ها و تجهیزات به کار رفته پیشرفته تر باشد به همان نسبت تیم های متخصص شبکه در بخش های مختلف و با سطوح دانش مختلف برای نگهداری و پشتیبانی این شبکه ها و تجهیزات نیاز خواهد بود.
واژه Network Administrator که در ایران به اختصار آن را ادمین شبکه می نامند واژه ای نام آشنا برای کسانی است که در حوزه IT فعالیت می کنند. برای تبدیل شدن به یک ادمین شبکه و کسی که می تواند به خوبی از عهده نگهداری و مدیریت شبکه های کامپیوتری بر آید نیاز به کسب دانش و تجربه فراوان وجود دارد.
شما به عنوان یک پشتیبان شبکه و مسئول زیرساخت های IT یک مجموعه با توجه به وسعت شبکه ای که مسئولیت آن را به عهده خواهید گرفت نیازمند دانش و توانمندی بالاتری خواهید بود اما به عنوان یک سطح عمومی برای تمامی کسانی که در این حوزه فعالیت می کنند و شروع کار با پشتیبانی و نگهداری از شبکه های کوچک حداقل توانمندی های مورد نیاز شما عبارت خواهد بود از:
۱- داشتن حداقل مدرک کارشناسی در حوزه های مرتبط با علوم کامپیوتر، طبیعتاً داشتن تحصیلات آکادمیک در حوزه ای که در آن فعالیت می کنید می تواند به عنوان یک پایه و اساس برای ورود جدی تر به بخش های تخصصی از اهمیت زیادی برخوردار باشد با این حال در حوزه IT شاهد حضور افرادی هستیم که با تحصیلات غیر مرتبط در زمینه های مختلف فعالیت می کنند و بسیاری از آنها اتفاقا جزو افراد موفق و پر کار در حوزه فعالیت خود هستند. این حقیقیت که تحصیلات آکادمیک نمی تواند به تنهایی امکان فعالیت جدی در بازار کار IT را برای شما فراهم کند بر کسی پوشیده نیست و قطعا کسی نمی تواند صرفا با داشتن مدرک کارشناسی در هر یک از گرایش های IT از پس کار در محیط واقعی برآید، اما با تمام این اوصاف داشتن دانش عمیق و پایه ای از علوم کامپیوتر سرعت رشد شما را بیشتر می کند و شما درک بیشتری از مطالب جدید که فرا می گیرید خواهید داشت.
در سال های اخیر دانشگاه های علمی کاربردی تا حد بسیار خوبی توانسته اند مباحثی را آموزش دهند که این امکان را برای دانشجویان به وجود آورند تا مطالبی را فرا بگیرند که به صورت کاربردی و در محیط کار واقعی برای آنها قابل استفاده باشد.
شبکهای بینقص، تمرکزی بیوقفه؛ با پشتیبانی حرفهای، کسبوکارتان را به اوج ببرید.
تیم پشتیبانی شبکه گروهی از متخصصان IT است که مسئول مدیریت و نگهداری شبکه کامپیوتری یک سازمان هستند. با ارائه خدمات پشتیبانی و نگهداری منظم، به شما کمک میکند تا زمان و منابع خود را آزاد کنید و بر روی وظایف اصلی خود تمرکز کنید.
۲- گذراندن دوره Netwok+ به عنوان یک دوره مقدماتی برای آشنایی با مفاهیم پایه در حوزه شبکه های کامپیوتری کاملاً ضروری است. با توجه به اینکه در این دوره تا حدی با حوزه پسیو شبکه نیز آشنا می شوید گذراندن این دوره اولین نقطه ورود به دنیای شبکه های کامپیوتری خواهد بود.
۳- آشنایی کامل با قطعات کامپیوتری و توانایی اسمبل و تعویض قطعات و به طور کلی توانمندی مناسب در بخشی که اصطلاحا آن را help desk می نامند. در این بخش شما باید بتوانید به خوبی مشکلات مرتبط با کاربران شبکه که عموماً از سیستم های مبتنی بر ویندوز استفاده می کنند را برطرف کنید و شناخت خوبی از نحوه کار قطعات مختلف یک کامپیوتر دسکتاپ یا لپ تاپ را داشته باشید.
این موضوع را به خاطر داشته باشید که در شبکه های کامپیوتری کوچک که تعداد سیستم ها و تجهیزات زیاد نیست معمولا کسی که به عنوان ادمین شبکه مسئولیت پشتیبانی شبکه را به عهده می گیرد علاوه بر اینکه کارهای مرتبط با نگهداری شبکه را انجام می دهد مسئولیت رسیدگی به مشکلات کامپیوتری و کلاینت ها را نیز به عهده خواهد داشت. در شبکه های بزرگ تر و سازمانی معمولا لایه های ارائه خدمات در سطوح مختلف وجود دارد و نیاز به یک تیم شبکه وجود خواهد داشت. یک یا چند نفر صرفا مسئول help desk خواهند بود، یک نفر مدیر شبکه است و کارهای مرتبط با نگهداری سرورها را انجام می دهد و به همین شکل متخصصین مختلفی با توجه به حجم و ابعاد کار در کنار یکدیگر فعالیت خواهند کرد.
۴- آشنایی با پیکربندی انواع سرورها به ویژه سرورهای hp که در ایران و بسیاری از کشورها به طور گسترده در شبکه های کامپیوتری مورد استفاده قرار می گیرند.
۵- آشنایی با انواع روش های بک آپ گیری در سطح شبکه و شناخت مفاهیمی نظیر SAN و NAS. همان طور که می دانید هیچ چیز برای یک کسب و کار ارزشمند تر از اطلاعات سازمانی آن مجموعه نیست از این رو شما به عنوان یک پشتیبان شبکه باید آشنایی و درک کافی از مناسب ترین روش بک آپ گیری از اطلاعات شرکتی که مسئولیت نگهداری و پشتیبانی شبکه آن را به عهده گرفته اید داشته باشید.
۶- مدارک MCSA/MCSE از شرکت مایکروسافت با توجه به اینکه اغلب شبکه های کامپیوتری طراحی شده در ایران بر اساس سیستم های مبتنی بر ویندوز سرور مایکروسافت و کلاینت های ویندوزی است داشتن دانش عمیق در کار با شبکه های مایکروسافتی از ضروری ترین نیازهای یک ادمین شبکه خواهد بود.
۷- مدرک CCNA شرکت سیسکو تا درک ابتدایی و کاربردی برای پیاده سازی و نگهداری شبکه های کوچکی که بر اساس سوییچ های سیسکو پیاده سازی شده انددر شما وجود داشته باشد. سیسکو و مدارک آن سطوح مختلفی دارد و هرچه دوره های بیشتری را گذرانده باشید توانایی بیشتری در پیاده سازی شبکه های پیچیده تر را به دست خواهید آورد. داشتن مدرک CCNA به عنوان ابتدایی ترین مدرک این شرکت برای مدیریت و نگهداری شبکه های کوچک بسیار کاربردی است.
۸- تسلط بر مفاهیم مجازی سازی و کار با سیستم های مبتنی بر Vmware به عنوان یکی از پر کاربردترین ابزارها جهت پیاده سازی ساختار مجازی سازی بر روی سرورها کاملا ضروری است. پیاده سازی این ساختار روش های مختلفی دارد اما هیچ کدام به پای امکانات و ابزاری که Vmware در اختیار شما می گذارد نخواهد رسید.
۹- مدرک MTCNA شرکت میکروتیک به منظور توانایی پیاده سازی شبکه های مبتنی بر میکروتیک. ذکر این نکته لازم است که در ایران و بسیاری از کشورها استفاده از روترهای میکروتیک در شبکه های به ویژه کوچک تر با توجه به هزینه پایین تر تجهیزات و امکانات بسیار مناسبی که این دستگاه ها در اختیار مدیران شبکه می گذارند بسیار متداول است و از این جهت شما به عنوان مسئول پشتیبانی شبکه یک مجموعه حتما نیازمند داشتن درک کافی از نحوه کانفیگ و راه اندازی این تجهیزات خواهید بود.
۱۰- آشنایی با سیستم های تلفنی ویپ (VOIP) ، با توجه به اینکه استفاده از تلفن های سانترال در شرکت ها هر روز محدود تر می شود و شرکت ها به سمت سیستم های تلفنی مبتنی بر IP حرکت می کنند، شما باید توانایی پیاده سازی این سیستم ها را در خود ایجاد کنید و با انواع روش های راه اندازی این سیستم ها تا حد خوبی آشنا باشید.
۱۱- مهارت یازدهم که به آن نیاز دارید یک مهارت فنی نیست! این مهارت از جنس مهارت های توسعه فردی و توانمندی مناسب در حوزه ارتباط با مشتری است. فعالیت در تمامی حوزه های پشتیبانی نیازمند صبر و حوصله و توانایی تعامل سازنده با مخاطب است. تمامی کاربران شبکه کامپیوتری در یک شرکت به طور قطع در طی روز درگیر انجام وظایف متعددی هستند که بدون دسترسی به یک سیستم کامپیوتری و شبکه بدون نقص امکان انجام وظایف محوله در زمان مقرر را نخواهند داشت، به همین جهت هنگامی که با مشکل جدی در این زمینه روبه رو می شوند ممکن است دچار اضطراب و نگرانی شده و این نگرانی را به شکلی نامناسب به مسئول شبکه خود منتقل کنند.
در اینجا شما به عنوان یک کارشناسی پشتیبانی نیازمند آن هستید تا ضمن کنترل شرایط و حفظ خونسردی با کمک توانایی خوب گوش دادن و درک مشکل کاربر بهترین راه را برای رفع اشکال در اختیار او قرار دهید و همزمان با ارائه توضیحات کافی در خصوص مدت زمان رفع مشکل تمام تلاش خود را برای حل موضوع در کوتاه ترین زمان ممکن به عمل آورید.
شما باید بتوانید ارتباط خوب و سازنده ای با تمام کاربران شبکه برقرار کنید و با ارائه مناسب ترین پیشنهادات و اعلام به موقع هشدارها به مدیران مجموعه، از اتفاقات و بحران های غیر منتظره تا حد بسیار بالایی پیشگیری کنید.
مهارت هایی که در این نوشته به آن اشاره کردیم به عنوان حداقل مهارت های مورد نیاز برای نگهداری و پشتیبانی از شبکه های کوچک مورد نیاز است. مسیر شغلی در حوزه شبکه های کامپیوتری برای یک کارشناس شبکه با توجه به علاقه مندی و ظرفیت های فنی هر فرد متفاوت خواهد بود و معمولا بسیاری از افراد به تدریج بر هر یک از شاخه هایی که در مورد آن صحبت شد متمرکز می شوند و دانش خود را در بخش های مشخصی افزایش می دهند. در این شرایط اگر شما علاقه مند به فعالیت در شبکه های بزرگ تر و پیچیده تر باشید باید به تدریج تخصص خود را در هر کدام از بخش هایی که به آن علاقه بیشتری دارید افزایش دهید.
به عنوان مثال ممکن است شما علاقه مند باشید تا تبدیل به یک متخصص تمام عیار در حوزه شبکه های مبتنی بر سیسکو شوید که در این صورت باید تمام دوره های تخصصی مرتبط با این موضوع را در کنار کار در شبکه های کامپیوتری مختلف بگذرانید و همواره از آخرین محصولات و آپدیت های ارائه شده توسط این شرکت مطلع باشید. حجم اطلاعات در این حالت به حدی زیاد است که معمولاً شما فرصت فعالیت و یادگیری در سایر بخش های مرتبط با شبکه های کامپیوتری را پیدا نخواهید کرد. در این شرایط کار شما محدود به فعالیت در برخی شبکه های خاص و معمولا سازمان های دولتی یا شرکت های خصوصی بزرگ و یا دیتاسنترها خواهد شد.
در پایان نباید از این نکته غافل شویم که تسلط کامل بر تمام مواردی که به آن اشاره شد برای یک فرد تا حد زیادی دشوار و غیر ممکن است. به ویژه اگر ساختار شبکه پیچیده شود و به عمق دانش بیشتری برای پیاده سازی و نگهداری سرویس ها نیاز باشد. در این شرایط کارشناسان شبکه حتما به حضور مشاوران بیرونی و همکاری برای انجام بی عیب و نقص وظایف خود نیاز خواهند داشت.
شاید بتوان گفت بهترین راهکار پشتیبانی شبکه راهکاری است که در قالب یک تیم برای شرکت ها و سازمان ارائه شود، تیمی از متخصصین که هر یک در حوزه مشخصی صاحب توانمندی و دانش سطح بالا باشند تا به فراخور نیاز در هر یک از بخش ها از تخصص آنها استفاده شود.
به عنوان مثال سرویس پشتیبانی شبکه در هینزانت به عنوان زیر مجموعه شرکت هینزا و در تبعیت از سیاست های کلی شرکت که ارائه خدمات در حوزه دیجیتال ترنسفورمیشن به شکل یکپارچه و با تمرکز بر SME ها است توسط تیمی از متخصصین IT در تخصص های مختلف در اختیار شرکت ها و سازمان های کوچک تا متوسط مختلف قرار می گیرد.
اگر به عنوان یک کارشناس پشتیبانی شبکه نیاز به اطلاعات بیشتری در این خصوص دارید و یا شرکتی هستید که به دنبال خدمات تخصصی IT و پایدار برای مجموعه خود می گردید می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر با کارشناسان ما از طریق شماره ۴۵۵۳۱-۰۲۱ در ارتباط باشید.